Swan Lake

[Reykjavík, Iceland, August 2011] [camera: Nikon Coolpix L100]

5 thoughts on “Swan Lake

 1. Hai ca mai scriu aici, ca pentru patterns tre sa-mi fac o ciorna intii.
  Stiu de ce ne place: contrastul culorilor e superb. Acum zic si de ce cred ca nu ar primi-o cei de la NG.
  Punctul de statie. E facuta de sus in jos, ceea ce te plaseaza si pe tine cumva in poza si o face un pic mai artificiala. Iar in plus, asa, pasarea pare mai plata, pierde din tridimensionalitate.
  E probabil un crop, imi inchipui ca nu prea erau solutii (fiind ea facuta de sus, nu mai aveai apa in spate), dar faptul ca e patrat nu avantajeaza.
  Apoi partea alba din stinga e arsa, nu are detalii, iar dreapta e intunecata, lucru nepermis in cercul pozatorilor de pasaret. Trebuie ales un moment al zilei si o pozitie care sa dea o lumina uniforma subiectului
  Nu este toata in focus, ci in special pe pene( aici apare necesitatea slr -ului si a diafragmei inchise la maxim).
  Important de retinut e ca pasari, flori, animale, insecte, copii, e de preferat sa se pozeze de la nivelul lor, sau de jos in sus in unele situatii ( pasari care zboara si in cazul copiilor, Peter Pan).
  Si, din nou, elemente care sa aduca ceva in plus. De exemplu, daca prindeai si toata reflexia lebedei, rezolvai si cropul si scoteai si subiectul de pe centru.
  In general nu sint in totalitate de acord cu genul asta de critica a detaliului (sint multe fotografii carora puristi ai forumurilor le gasesc greseli de compozitie ori tehnice, dar care devin irelevante datorita fortei subiectului, mesajului ori atmosferei), dar e totusi necesara pentru a ajunge sa ne permitem sa incalcam cu buna stiinta regulile.

 2. Ei, vezi ca se poate! Comentariile tale au iz de critic profesionist (si cartitor, haha!). Bravo si multam!
  Acum, raspunsuri: OK, poate aia de la NG n-ar primi asa ceva. Citeva comentarii, insa:
  1) Punctul de statie: de acord ca pozele cu animale trebuie facute de la nivelul lor. Stiu de regula asta si am incercat sa fac la acel nivel, insa nu a iesit nimic serios. Perspectiva asta mi s-a parut cea mai buna. Am vazut ca fotografi precum Elliott Erwitt, de care tocmai am aflat de la Andra, incalca frecvent aceasta regula in fotografiile sale cu ciini, de pilda.
  2) Nu e crop. Nu ma intreba cum naiba, ca nu stiu. Ma aflam pe malul lacului, lebada era extrem de aproape si nu s-a speriat, si am facut fotografiile din care am ales-o pe asta. Nu stiu de ce ti se pare patrata – ai incercat sa faci click pe ea, apoi un zoom? Cred ca e din cauza layout-ului temei blogului.
  3) De acord ca partea alba din stinga e arsa iar cea din dreapta intunecata. Sunt insa convins ca fotografii NG au parte de o groaza de astfel de fotografii, mai ales cind e vorba de animale (e putin comic sa astepti partea din zi si lumina perfecta si sa crezi ca animalul va intelege ca atunci trebuie sa stea cum vrei tu). Diferenta e daca esti in stare sa corectezi asemenea greseli in Photoshop, si abia apoi sa le trimiti la NG. Din pacate, eu inca nu pot. Dar incerc sa ma familiarizez cu Gimp si Lightroom. Mai am insa mult pina la a lucra la asemenea detalii, daca voi ajunge cindva la punctul asta (nu prea cred, dar speranta moare ultima).
  4) De acord cu focusul, nu am ce face decit sa astept sa adun toti banii pentru slr. Iti voi cere in curind parerea in privinta obiectivelor, ca in privinta camerei m-am cam decis.
  5) Buna observatia cu prinderea reflexiei lebedei! Imi pare rau ca nu am prins si asta.
  6) In sfirsit: cred ca genul asta de critica a detaliului, indiferent ca suntem sau nu de acord cu el, ma ajuta atit pe mine sa evoluez, cit si pe tine (sper) sa te dezvolti in privinta criticii… deci deocamdata pare cea mai buna alegere!

 3. Pai, dupa cum am mai spus, ideea e sa facem, acum la inceput, eforturi sa gasesim imperfectiuni pentru a produce mai tirziu fotografii perfecte ?! ( de aici cirteala).
  1.Exista, dupa cum stii, reguli (scrise) generale in fotografie precum si reguli specifice anumitor categorii ( wild life, portret, urban, fashion, etc), multe dintre ele neputind fi incalcate in nici o circumstanta, dovedit fiind efectul negativ asupra perceptiei oricarui privitor. Cu punctul de statie inteleg, dar revin cu prima intrebare in fata unei fotografii ” cu ce e mai buna poza mea fata de celelalte cu subiectul x ?” mai ales cind stiu ca am trecut cu vederea niste detalii tehnice. Trebuie sa faca fata intre celelalte.Daca face, de ce, si daca nu, iar de ce. Din nou, vorbesc cu experienta vizionarii a sute de poze cu teme variate, inclusiv pasari, pisici, ciini.
  Elliott E are doar doua in care face de sus , da e irelevant, pentru ca animalele nu sint subiect principal, ci il definesc impreuna cu contextul.
  3.Daca acorzi timp sectiunii wild life de pe orice forum, o sa vezi ca e o categorie aparte, care presupune, mai mult decit oricare alta, pregatiri deosebite ( informatii despre habitat, pinda ore intregi pentru un pitigoi, camuflare, etc)
  Nu astepti lumina potrivita, ci stii dinainte orele potrivite pentru pozat, revii si faci lebada dimineata sau dupa amiaza invatindu-i si anticipindu-i comportamentul( crede-ma, sint care fac asa).Nu stiu sa recomand decit un fotograf de genul asta: Mircea Bezergheanu care activeaza si pe softpedia.
  Lumina( expunerea) e de preferat sa iti iasa din aparat, nu exista, de exemplu, solutii pentru recuperarea detaliilor pierdute prin supraexpunere (zone arse), in nici un program de editare.
  Mai zic ca ajuta, atunci cind te concentrezi intr-o anumita directie, sau ai o perioada (portret, abstract, urban) sa vezi cit mai multe fotografii cu tema respectiva si sa compari cu ce ai facut.
  Da sper ca si ce facem noi aici e bine
  Zi-mi si ce camera vrei sa-ti iei, ca eu ma bucur tot timpul cind aud de noi achizitii. Sper ca e canon, cu toate ca te banuiesc de nikonism.

 4. Daca vrei repede fotografii competitive, si ca sa lungesti viata obturatorului declansind cit mai rar dar cu folos, da.
  Chiar daca raminem la un nivel de amator, etalonul la care ne raportam intru progres e dat de profesionisti. E minunat ca avem acces la o multime de informatii si putem accesa usor experientele altora, sarind astfel etape, salvind timp si protejindu-ne camerele. Sa profitam, deci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: